Vecka 31

Denna vecka tänkte jag bjuda på lite Streetdance. När jag var ca: 8 år gammal började jag på Hiphop som det då kallades, men slutade under några år. När jag sedan var 14 började jag min andra resa inom dansen och riktade in mig på Streetfunk faktiskt, kan ta det imorgon så får ni förklaringen mellan Streetdance och Streetfunk. Här nere kommer en liten del av det jag hittat, och kom ihåg att det jag skriver är baserad på de fakta jag hittar, känner jag att jag vill lägga till yttligare om de kunskaper jag själv har så gör jag det.
/Elin


Streetdance är ett samlingsnamn för alla danser som uppstått på gator och klubbar. Man behöver inte ta klasser i en dansskola för att lära sig (även om det är möjligt). Streetdance är alltså ingen egen dans i sig. Det är därför missvisande att säga (som ofta görs), att streetdance är en del av hiphopkulturen. Det är tvärtom så, att hiphopkulturens danser ingår i begreppet Streetdance.
Streetdance är också ett sorts samlingsnamn för det olika dansstilarna som uppkom under 1970-talet i USA.

Till streetdance brukar man räkna hiphopdanserna: breaking, new style, new school, krumping och clowning samt funkstyles som t ex locking, popping, boogaloo och whacking. Dansstilen House och på senare tid den Jamaicanska gatudansen Dancehall räknas numera också till streetdancebegreppet.

Stilar:
Några av de mest kända gatu dansstilar i dag, såsom Breakdance, popping och locking, började visas runt 1970. Hip hop, New Style och House dance kom inte förrns runt 1980-talet i New York och Los Angeles, och electro dans runt 2000 i Frankrike. Även om vissa av dessa stilar ursprungligen utvecklats separat, de flesta av dem är i dag förknippade med hip hop scenen, eftersom de har många street dance element.
På senare tid har nya gatu dansstilar vuxit fram och som är mer inspirerade av hip hop och dess musik. Krumping är ett utav dom, med dess fokusering på mycket energisk kamp och rörelser, är ett exempel på en sådan stil som nyligen blev allmänt känd. Det är också mer gemensammt att se vissa egenskaper inom street dance blandas med andra mer traditionella dans former, att skapa stilar såsom lyrisk hiphop, en vätska mer tolkande version av hip hop dans och street jazz, en hybrid av modern hip hop stilar och jazz dans. Dessa stilar är i allmänhet mer inriktade på koreografi och prestanda och mindre på improvisation och slag, och är inte alltid rena gatu danser, men ett populärt alternativ till den mer traditionella och klassiska stilar i studion dans

I Jamaica har Dancehall musik vuxit till sig, som är den moderna versionen av Reggae. Där har de skapat gett sina egna gatu danser. Rörelsen har fått fart under de senaste fem åren, om varje dag en ny dans är som provas på gatorna

Träning:

Helt enligt namnets betydelse kan man träna var som helst, det enda man behöver är lite musik. Många utövare går gärna ut på klubbar även om detta också är en del av målet.

Det finns dock en hel del dansstudior runt om i landet som erbjuder lektioner de olika dansstilarna. Man kan också gå en heltidsutbildning på ett år på Åsa folkhögskola. Även på Danshögskolan i Stockholm finns det en streedanceutbildning.

Mina egna tankar kring Streetdance:
Då jag själv prövar mig fram bland de olika stilarna som finns så har jag alltid kännt att Streetdance har mer hårda rörelser än den jag riktade in mig på för 7 år sedan vilket var Streetfunk. Streetdance i sig har som ovanstående så många samlings stilar vilket gör att streetdance för mig förknippas med lite utav de gamla stilarna runt 90-talet och framåt. Då jag gick 5 år på Streetfunk så har jag automatiskt ett gung i mina rörelser och kämpar för fullt med att lära mig att låsa mina rörelser och verkligen träna in lite mer utav den hårda attetyden som finns bakom vissa steg, vilket jag även lär ut till mina elever, och där har jag Alvaro som stöd som automatisk är hård i sina rörelser och kan både lära mig och våra elever hur steg ska se ut när jag blir för gungig.

Några videos:



En av mina favorit danser, älskar verkligen hennes stil.



 

Naglar

Hej allihopa! hoppas ni mår bra och har haft en mysig helg.
Jag skriver bara ett kort inlägg, ska åka hem till in vän Sandra snart och ta bort det här tipparna som vi satte på förra veckan eftersom några har ramlat av. Sen blir det Wii med mia två favorit tjejer Emelie och Sandra, så håll utskik efter förra veckans dans och den här veckans lite senare. / Elin

I wanna touch you

Hej sötisar!
Förlåt för att jag inte lagt upp veckans blogg ännu, men jag har verkligen inte orkat. Jag lovar att gott göra er nästa vecka med två danser istället. Vad har jag gjort sen förra fredagen, jo jag träffade min älskling efter en vecka isär då båda jobbat arslet av oss så vi har baar njutit av varandras sällskap under förra helgen. Kunde inte låta bli att åka hem till honom i måndags och sova där igen därför blev det inget veckans dans i måndags sen har jag inte orkat helt enkelt.
I Onsdags var jag hem till Sandra som fixat naglar på mig, eller ska jag säga tippar istället kanske, så nu har man fina naglar i samma längd iallafall, fick bli en kort modell med tanke på mitt jobb och allt annat, tycker inte det är speciellt snyggt med för långa heller. Vi höll på i ca: 3 timmar och garvade och titta på tv sammtidigt som vi satte på tipparna sen åkte jag hem och målade dom så nu är tipparna halvt svart halvt vita med silver.
Denna vecka har det vart äckligt lugnt på jobbet kan jag säga, det märks att folk är lediga. Inte långt kvar nu tills jag lyfter och tar mitt pick och pack i 2 veckor med mamma och Alvaro, längtar som satan men längtar mindre till själva resan då jag är skit rädd för att flyga. Jag tänkte faktiskt inte skriva så mycket mer än detta eftersom jag måste lägga mig snart, kommer kunna uppdatera mer på Söndag efter jag jobbat extra. Glömde skriva där uppe att jag var och såg The Proposal idag med mamma,pappa och farmor och jag garvade arslet av mig, rekommenderar verkligen denna film, äntligen får man se Sandra Bullock i en annan karaktär än den lite töntiga,roliga tjejen, men några inslag av denna personlighet kommer ändå fram på ett briljant sätt faktiskt.
 Imorgon ska jag ut och kriga för att hitta min kjol på H&M och se om de älskade skorna jag hittat får följa med mig hem, kan visa bilder på Söndag på mina senaste saker i garderoben. Eftersom jag inte la in några dans klipp denna vecka får ni njuta av 3 nya låtar som pumpas högt i mina högtalare ni får ha en jätte mysig helg, själv spenderas min i Salem så ni får ha det bäst tills på Söndag.
Eran lilla Elin







090715

Hej allesammans!
Hoppas ni har haft en bra dag, min har vart helt ok, har vart till jobbet och kämpat under dagen.
Efter jobbet åkte jag hem och fick ett samtal av Emelie som bad mig komma upp till centrum när jag var halvvägs hem, självklart gjorde jag det och träffade henne,Maria och hennes dotter.
Satt mest i solen och gjorde ingenting tills jag bestämde mig för att gå hem och pröva mina nya stenar jag köpt till naglarna. Har nämligen fått upp ögonen för fina sätt att måla sina egna naglar på, dock har jag väldigt korta så det blir inte alltid så perfekt som jag vill att det ska bli, därför lånade jag mammas naglar igår och tränade på henne. Jag är ingen människa som har tålamod för pillriga saker egentligen, men det här har jag kämpat med och resultatet blev väl helt ok. Övning ger färdighet helt enkelt, blev påmind av mamma om när jag var yngre igår, hur jag brukade lägga pussel och tyckte verkligen att bitarna skulle kunna ligga hur som helst så jag slog in dom tills dom satt, som sagt ingen pillrig människa här inte.
Jag har inte hunnit göra så mycket idag faktiskt, fick mer gjort igår hann tvätta 2 omgångar med svart och vit tvätt så nu var det överstökat, hade egentligen behvöt slänga in lite till men kroppen orkar inte riktigt just nu. Har märkt att jag blivit lite sned igen, så jävla typiskt så det inte är sant, verkar vara lite bättre idag. En annan rolig grej som hänt är väl att Alvaro har fått jobb, så nu är han överlycklig och jag är glad för hans skull. Vet hur jobbigt det har vart att gå runt utan pengar och känna att man inte kan göra något. Om en månad bär det av till mitt "andra hem" längtar som fan och åter igen blir det jag, mamma och Alvaro som ger oss ut på vilda äventyr. Jag längtar verkligen efter att få träffa alla igen speciellt mina syskon och pappa. Vi ska försöka ge oss över till Turkiet igen för lite shopping över en dag, skit nu kom jag på att ajg måste lägga undan fickpengar, har nämligen inte sparat ett piss, får dock tillbaka pengar av mamma när vi är där eftersom det är jag som köpt våra biljetter.
Nej nu ska jag slänga mig ner i sängen tror jag och titta på tv och vänta på att maten ska bli klar, lägger in några bilder på naglarna jag gjort på mig själv och min mamma, ha det bäst / Elin

Mammas naglar, Mina naglar
 
Mina jag gjorde idag
 
 

Christina Aguilera

En utav mina största inspirations källor någonsin och en grymt bra artist med en helt underbar och oslagbar röst enligt mig. Here you go <3








Britney Spears

Nu sitter jag här och är riktigt avis på alla er som är på Britney konserten. Jag kanske inte är ett så stor fan av henne men jag kan erkänna den tjejen har leverart feta hits genom tiderna och jag tycker hon förtjänar all respekt med tanke på allt som hon utsatts för kring media och hennes privatliv. Det hade varit väldigt kul att få stå där och bara sjunga med i låtarna och uppleva den där Britney känslan. Jag kommer ihåg när jag var och såg Christina Aguilera på hennes The stripped tour, det var en oförglömlig konsert, för mig en utav de bästa jag någonsin varit på om jag ska vara ärlig.
Tänkte att jag kunde lägga upp några av mina favorit låtar med både Britney och Christina börjar med Britney så får Christina vara i ett annat inlägg. Vissa är inte enbart pga av låtarna utan jag kollar väldigt mycket på helheten och speciellt danser. Nu ska jag lägga mig i sängen igen, mår inte riktigt bra just nu med en extremt värkande rygg och illamående känns nästan som om man håller på att bli sjuk. Nej slut klagat från min sida nu, hoppas ni har en underbar kväll här har ni videosarna. 
The and only / Elin



 





Tango

Hej allihopa!
Nu drar jag igång veckans dans igen, jag vet att jag har sagt vissa typer av danser men vissa hittar man så lite om så jag fick ändra idag t.ex ville lägga upp Foxtrot men man hittar så lite utbud av den att jag valde Tango istället.
Blir ett långt inlägg men jag hoppas ni gillar det. Peace /
Elin


Tango är en pardans som utvecklades i Buenos Aires och Montevideos immigrantkvarter mot slutet av 1800-talet. Tangon blev fram emot 1920-talet en modedans som via Paris spreds över resten av Europa, vilket har gett avtryck i Finland, där den finska tangon är mycket populär. Rester av tangons tid som modedans finns kvar i det som kallas svensk tango, men i Sverige liksom i många andra länder lever tangon främst kvar i ballroomkretsar. Alla de europeiska varianterna skiljer sig starkt från den ursprungliga, argentinska tangon, som de senaste tio åren blivit populär igen. Det är idag en relativt stor subkultur som dansar tango. Framstående tangopar har synts i glassreklam, och kreatören Jean-Paul Gaultier har efter det senaste sekelskiftet låtit två män förenas i tangodans på modevisningar.

I Sverige är det den argentinska tangon och tiodansens tango som dansas av flest människor.

Ursprung

Den argentinska eller rioplatensiska tangon skapades ursprungligen i fattiga kvarter och hade låg status. Samhällsklasserna blandades främst på bordellerna, och ryktet att tangon uppstått i just denna miljö grundar sig troligen i att det var där som de mer välbärgade historieskrivarna kom i kontakt med dansen. Det var en en tid när det fanns många immigranter i Argentina och få kvinnor. Männen blev därför tvungna att under år av träning öva upp sin dansskicklighet sinsemellan innan de hade en chans att få dansa med kvinnor på en milonga, ett tangoställe. Det fanns också särskilda lokaler, prácticas, där erfarna och oerfarna manliga dansare träffades och till en början fick se på, sedan följa, och till sist föra tango. Många män utvecklade där en lika god följarteknik som kvinnorna på milongorna, och erfarna dansare fortsatte att gå till praktikorna ett par timmar varje kväll för att dansa in sig och prova nya steg innan de fortsatte till milongorna för att träffa kvinnor.

Dansstilar

Argentinsk tango eller rioplatensisk tango avpassas efter vilken stil och vilket tempo tangomusiken spelas i; spannet går över det strikt traditionella, till exempel Juan D'Arienzo från 1930-talet, till 2000-talets tekno-avangardisktiska elektrotango. Till den rioplatensiska danskulturen hör förutom tango även vals och milonga.

Inom den rioplatensiska tangon försöker man särskilt ur amerikansk och europeisk synvinkel urskilja vissa stilar. I Buenos Aires talar man företrädesvis om "tango salón" och "tango fantasia", oftast om bara "tango", därför att tangokulturen är självklarare där än i exportländerna:

  • Tango salón
  • Tango fantasia
  • Tango nuevo
  • Tango milonguero

Termen tango salón betecknar i Argentina all tango som inte är gatutango, det vill säga all tango som är avpassad för salongerna, för "möblerade rum", till skillnad från den tidiga tangon, tango orillero eller tango canyenge. Historiskt är tango salón en dansstil som uppfanns i Buenos Aires på 1920-talet, framför allt i överklassens salonger, där elegans och takt var viktiga kvalitéer. En sådan salong är Sin Rumbo i den dåtida fashionabla förorten Villa Urquiza. Tango fantasia är ett annat ord för scentango eller uppvisningstango, som oftast består av en fantasifull blandning av element från tangon och från akrobatik och ibland balett och folklore. Tango nuevo betecknade ursprungligen den nya musikstil som Astor Piazzolla utvecklade; termen har senare i överförd bemärkelse kommit att betyda "modern tango". Tango milonguero kan sägas vara en sentida renodling av den täta stil som dansas där det är mycket ont om utrymme; en stil som på lösa grunder kommersialiserats som ursprunglig och autentisk. Stilens främsta kännetecken är en mycket sluten fattning. Blandformer mellan olika stilar benämns i vissa kretsar pejorativt "cocoliche", men många av dagens stora tangodansare tvekar inte att blanda stilarna, såväl i social dans som i uppvisningssammanhang.


Omfamning och kroppshållning
Den argentinska tangons omfamning, som också kan kallas "abrazo", "kram" eller "dansfattning", är avslappnad så att armbågarna pekar i stort sett nedåt. Kontakten mellan partnerna söks högt upp, så att det i stället blir gott om plats mellan fötterna, och i den argentinska tangon försöker man vanligen ha kroppsvikten långt fram, oavsett om man går framåt eller bakåt. En vanlig liknelse är att paret med sina kroppar bildar ett "A". Enligt den traditionella tangon släpps aldrig omfamningen under dansen, men i modernare stilar förekommer soltadas, där omfamningen bryts för att sedan återknytas kort därefter.


Milonga, danskväll

Ordet milonga har i tangokretsar ingen entydig betydelse, då det förutom dansen milonga också kan betyda en utekväll med tangodans, eller för den delen en lokal där sådana danskvällar brukar arrangeras. Tangorna spelas gruppvis i tandor om tre eller fyra tangor, där alla tangor i en tanda hör ihop på något sätt, till exempel kan alla vara valser av Alfredo De Angelis, eller alla vara elektrotangolåtar. Tanken är att hela tandan ska dansas med samma partner och att man sedan i pausen, cortinan, bjuder upp en ny. I Buenos Aires följs tandatraditionen betydligt mer strikt än i Sverige. Tandatraditionen innehåller också ett traditionellt förflyttningsmönster över dansgolvet. Paren rör sig tämligen kontinuerligt framåt i dansriktningen längs koncentriska rektanglar. Ett par följer en av de koncentriska rektanglarna under hela tandan och byte av rektangelspår under tandan ses med oblida ögon av de rio-platensiska dansarna.

Europeisk tango

Under 1900-talets första hälft spelades en hel del tango inom populärmusiken, och vanliga dansorkestrar spelade tango. Det uppstod dansvarianter anpassade till europeiska förhållanden, som anammade mycket av den ursprungliga tangons karaktär, men som förändrade exempelvis hållningen och sominnebar fler fasta stegkombinationer. Europeisk tango dansas med relativt tät kroppskontakt. Till dansens karakteristika hör bland annat snabba huvudvridningar, som är ovanliga i argentinsk tango. På enstaka ställen i Sverige lärs det ut något som kallas svensk tango, vilket är det danssätt som tillämpades här under 1920-50-talen.

Amerikansk tango

I USA kom dansskolorna att lägga mycket vikt på att tangon skulle vara händelserik rent visuellt, samtidigt som den skulle vara någorlunda lätt att lära ut. Den här tangon är populär i Hollywoodfilmer, bland annat En kvinnas doft (http://imdb.com/title/tt0105323).

Finsk tango

I Finland är tangon stor. Finsk tango spelas mycket taktfast, och dansen liknar foxtrot. Varje år i Seinäjoki tävlas det i tango.Toivo Kärki och Unto Mononen är den traditionella finska tangons mest kända kompositörer. Olavi Virta, Eino Grön, Erkki Junkkarinen och Henry Theel är kända artister.


Videos:
Från Filmen Take The Lead
Tango Nuevo



Tango Milonga


Tango Fantasia



Lite nya låtar

Hej allihopa!
Hoppas er helg har vart skön, min har vart jätte mysig, äntligen har man fått sova ut. Känner dock att det skulle behövas mer ledighet, kroppen skriker efter en time-out känns det som, men det är inte så långt kvar 1 månad till sen är det semester. igår var jag som sagt på tjejmiddag hemma hos Sandra det var jätte trevligt, tack gumman för en jätte mysig kväll. Efter det mötte jag upp Alvaro i Älvsjö och åkte tillsammans hem till honom där vi bänkade oss framför tv:n med smoothie och mörk choklad.
Idag har vi bara slappat och inte riktigt orkat dra oss upp ur sängen förrns klockan blev typ halv 3. Käkade frukost och gjorde i ordning mig sen har jag tagit mina väska och åkt hem till mig igen, hans mamma kommer hem idag så vi fixade hemma hos honom och städade undan det som behövdes, var dock inte mycket eftersom vi hållt undan väldigt mycket under veckan ändå. Här hemma har jag ätit god middag och bara tagit det lugnt framför datorn, tänkte slänga in 2 nya låtar för er som inte hört dom ännu. Nu ska jag sätta mig i soffan tänkte jag och titta lite på tv, eller slänga på någon film. Det är väldigt tomt och tråkigt utan min älskling om jag ska vara ärlig, även om man bott med varandra en hel vecka så blir allt så mycket tommare när man inte är med varandra.
Nej det får bli ett kort inlägg idag, den här veckan har jag inte så mycket inplanerat ska åka ut till Kungsängen någon dag och hälsa på min kära vän John som kommit hem från USA nu, får se vad vi hittar på har lovat att dra med mig Alvaro iallafall eftersom de två går ihop så bra vilket jag tycker är jätte skönt faktiskt.
Ni får ha det så bra tills dess Pok / Elin





Fredag

Hej allihopa!
Hoppas ni har haft en bra vecka, nu är det fredag och jag är så jävla glad att jag äntligen får sova ut lite imorgon.
Min vecka har vart jätte mysig, har ju bott här i Salem sen förra fredagen, glömde berätta att förra lördagen så bestämde jag mig för att njuda min älskling på bio och självklart fick det bli Transformers 2, GRYMT bra film kan jag säga, rekommenderar starkt. Efter bion gick vi och käkade och tanken var att vi skulle ut efteråt men de planerna sprack när vi märkte att Alvaro glömt sitt leg hemma så det var bara att röra på sig till Salem igen. Men väl hemma så drog vi med hans mamma ner till krogen här och tog oss några cider och dansade lite sista kvällen innan hon skulle åka.

Imorgon blir det tjejkväll med tacos,rockband och wiispel förmodligen, ska sitta bänkad klockan 20.00 framför Sommarkrysset och se när klippet från vår Tribute till MJ körs, det är helt otroligt egentligen på bara 2 dagar har redan 636 bla bla bla människor sett videon och det är inte ens den officiella videon, om man frågar mig så är faktiskt den sämre än den med mest tittare pga alla olika vinklar och snabba byten det är i klippet plus att dom tagit bort från central stationen och visar endast Plattan och Stureplan. Tyckte även dom kunde klippt in allt som vi gjorde efteråt på stureplan men det lär nog aldrig visas, när vi står och hoppas och skriker "Michael,Michael,Michael" en skit häftig känsla var det iallafall att få vara del av något som faktiskt ligger på 1:a plats globalt som populäraste på youtube.
Nu ska jag sätta mig här framför tv:n och äta mina kakor, har fått dille på kakor de här dagarna, vet inte riktigt varför men men. Slänger in den officiella versionen som Alvaro från Bounce filmat här nere. Jag skriver igen då jag har tid och lust ciao / Elin




Tribute to Michael Jackson

Hej sötisar!
Hoppas ni har haft det bra, jag hade nog världens grymmaste dag igår, för er som missat så hade Bounce en liten hyllning till MJ igår Onsdag, självklart var jag på plats. Det hela började med att vi delades in i 3 grupper och fick 30 min på oss att lära oss orginal koreografin till "Beat It". Sen rörde vi oss mot plattan där vi uppträdde inför folk, vi var ca:300 dansare som gjorde denna hyllnings dans till honom och efter plattan rörde vi oss mot Centralen där det minst sagt var knök fullt med folk och vi fick verkligen dansa med små steg. När vi gjort allt där så begav vi oss till Golden Hits där det bjöds på käk och dricka och massa musik. Senare på kvällen körde vi mitt på gatan bland trafik och människor på Stureplan, det var så galet roligt, helt klart värt det tusen tack Bounce för möjligheten!! Vidoes ligger uppe på youtube det är bara att söka på " Tribute to Michael Jackson stockholm" så hittar ni massvis med videos, den riktiga kommer inom kort. Finns även länkar på Aftonbladet,Expressen,DN och detta kommer även sändas på Lördag under sommarkrysset så missa inte!!

Som ni ser så har jag inte uppdaterat så mycket här denna vecka, har ägnat mycket tid till att bara vara nu när jag bott här hos Alvaro. Kommer vara här fram till Söndag då hans mamma kommer hem igen från Mallis. Annars har jag bara jobbat dessa dagar och på Lördag blir det en snabb sväng hem till min kära vän Sandra på lite tjejkväll, ska bli riktigt mysigt. Imorgon är det Fredag så vi får se vad vi hittar på här hemma, ska laga lite god mat tänkte jag och bara mysa lite.
Nu ska jag sätta mig och kolla om Bounce har lagt upp orginal videon från igår, jag slänger in några så ni får se exempel på hur det såg ut igår. Ha det bäst så länge så slänger jag upp den riktiga videon så fort jag hittar den / Elin


Som sagt detta är bara klipp från folk som filmat, den riktiga ihopklippta filmen med alla tre platser kommer inom kort.
 

 


Bad update

Hej sötisar!
Dålig uppdatering kan bero på att jag bor hemma hos Alvaro denna vecka, ska försöka skriva in lite imorgon.
Nu måste jag lägga mig, upp och jobba imorgon lovar att skriva mer imorgon, / Elin

Veckans dans

Hej sötisar! Denna vecka tänkte jag skriva lite om Salsa, det har ni förmodligen hört någon gång i ert liv eller sett eller eventuellt kansker dansat. Så här har ni det jag hittat ang Salsa, Enjoy !



Salsa
är en dans som dansas till salsamusik. Med ursprung i latinamerikanska folkdanser har den uppnått stor spridning världen över.

Dansen erbjuder en rik flora av olika stilar från t ex Colombia, Kuba, Puerto Rico och USA men dansen är idag så internationaliserad att den inte förknippas med något enskilt land.

Salsan är en improviserad pardans, men det förekommer också koreografier baserade på pardansturer och enskild dans i form av ekvilibristiska stegkombinationer (så kallade shines) och utmanande och energiska kroppsrörelser (så kallad despelote)


Olika dans-stilar

Grundstegen i salsa spänner över två takter à fyra slag; dessa åtta taktslag utgör även cykeln för clave-rytmen, kärnan i salsamusiken. Dansarna utför sex steg med alternerande fotnedsättningar, till exempel vänster-höger-vänster under första takten och höger-vänster-höger under den andra. Detta är gemensamt för alla stilarna inom salsa. Det finns ett flertal stilar. Dessa skiljer sig sinsemellen dels i hur man gör fotnedsättningarna i grundsteget och dels i turer och kroppsrörelser. Alla kan dansas till all sorts salsamusik, även om musikens betoningar ibland kan göra en viss salsastil mer naturlig. De två huvudstilarna är Casino (Kubansk salsa) (inklusive rueda) och cross body-stil eller linjestil (inklusive NY-stilen, LA-stilen och puertorikansk stil). Ibland nämns colombiansk salsa som en tredje huvudstil inom salsan.

Casino

I den kubanska salsan roterar paret tillsammans medurs under dansen. Det är vanligare att gå runt i cirkulära rörelser än att snurra på ett ställe (som i cross body-stilen, se nedan). Turerna innefattar många komplicerat inslingrade armfattningar. Olika grundsteg i kombination med improvisationer i form av höftrullningar och axelskakningar är vanligt. Det första steget tas vanligen på första taktslaget och ibland på tredje. Son (dans) är en kubansk dans med nära koppling till salsan där första steget tas på andra taktslaget varför kubansk salsa även ibland dansas på detta vis. Det är en form av salsa som ibland har mycket fysisk kontakt. Dans i singel utförs i form av despelote samt steg och kroppsrörelser hämtade från afrokubanska sällskapsdanser som Yambú, Guaguancó och Columbia (dans).


Rueda de casino

I kubansk salsa kan flera par bilda en ring, rueda de casino, och simultant utföra steg som ropas ut av en deltagare. Varje tur som används i en viss rueda har ett namn och ofta en handsignal. Turnamnen varierar mellan olika ruedagrupper - ett namn kan ibland betyda olika saker i olika grupper. Med hjälp av vissa namn som brukar betyda ungefär samma sak i olika ruedor och full uppmärksamhet på hur andra gör kan dock även folk som tidigare inte dansat ihop utföra en enklare rueda. Man byter mycket ofta partner genom att dansöserna roterar medurs.


Colombiansk salsa

I den colombianska salsan betonas alla taktslagen. Det är den mest energiska formen av salsa, och den innehåller få komplicerade turer men mycket fotarbete.


New York-salsa

Salsan som utvecklats i New York dansas på en linje och partnerna byter ofta plats - medelst en tur som kallas cross body lead - i stället för att rotera kring varandra. Damerna rör sig längs en tänkt linje och herrarna för. Damerna snurrar ofta flera varv i linjens ena ändpunkt. På engelska benämns stilen New York style eller NY style. Ett samlingsnamn för alla stilar som dansas på linje är cross body style.


Eddie Torres-stilen

Salsaikonen Eddie Torres har utvecklat en stil som på engelska benämns Break on 2, NY style eller Eddie Torres style. Stilen innebär att dansarna tar ett mindre första steg på första taktslaget och sedan ett stort steg där kroppens rörelesriktning ändras (en så kallad break) på andra taktslaget, i stället för att som i de andra stilarna direkt ta ett stort break-steg. Eddie Torres-stilen dansas alltså på taktslagen 1, 2 och 3, men riktningsbytet sker inte på det första steget, utan på tvåan.


Palladium-stilen

På klubben Palladium i New York utvecklades en salsastil där dansarna tar första steget på det andra taktslaget. Varianten kallas ofta för "On 2". Stegen hamnar alltså på taktslagen 2, 3 och 4.


Los Angeles-salsa

I Los Angeles dansas salsa liksom i New York på linje, fast första steget hamnar på det första taktslaget. Den spektakulära och utsvävande stilen är känd under den engelska beteckningen LA style.


Puertorikansk salsa

Även den puertorikanska salsan dansas på linje. Den företräds av bland andra Felipe Polanco som tar första steget på andra eller sjätte taktslaget, beroende på hur clave-rytmen låter.


Blandad stil

Många dansare blandar de olika salsastilarna. Salsan har inga strikta regler för vilket slags turer som får ingå, så inspiration hämtas även från hip-hop, tango, samba, balett etcetera.

Salsan i Sverige

Latino-vågen inom västerländsk popmusik i slutet av 1990-talat gav salsan i Sverige ett första riktigt uppsving. En avmattning skedde sedan inte minst på grund av att det åtminstone utanför Stockholm och Göteborg visade sig vara svårt att skapa hållbara former för dansträffar, med en salsapublik som önskade nattklubbsmiljö utan att konsumera de alkoholhaltiga drycker som kunde göra kvällarna inkomstbringande. Under salsaarrangemang spelas även musik från andra, besläktade genrer, bland annat för att locka dit även folk som inte kan dansa salsa. Sedan mitten av decenniet 2000 är det reggaeton som vunnit mest mark. Andra genrer som förekommer är zouk, merengue och bachata, och i dessa sammanhang får ordet salsa fungera som samlingsnamn för de olika stilarna. Salsamiljön växer igen, där pardans-boomen som inspirerats av tv-showen Let's dance ofta framhålls som en viktig faktor.

En viss tävlingsverksamhet förekommer, och är till viss del riksomfattande. Det finns ingen organisation med officiellt mandat att arrangera Sverigemästerskap, men salsaklubben La Isla genomför ett evenemang som de benämner Salsa-SM.


Videos:



 

 




Så det var det jag hittade inom Salsan, hoppas ni gillade det. Salsa är något jag faktiskt har prövat på, lite stelt när man inte kan men extremt roligt när man väl får in lite. Är ju tillsammans med Alvaro dessutom så det blir mycket salsa/merengue när man 'ven om man inte alltid vill dansa haha. Nu får ni ha det så bra och håll utskik nästa vecka.
Pok Elin

RSS 2.0