Veckans Dans

Godmorgon!
Då startar vi denna vecka med Veckans dans och jagf tänkte att man måste ju börja från gruden vilket är Ballet såklart.
Jag har själv aldrig dansat ballet, men skulle gärna vilja pröva på. Min kära lillasyster i Grekland dansar ballet och jag tycker det är så otroligt vackert med dom som kan. Så här får ni lite information om baletten och några klipp jag hittat. Enjoy!

Balettens rötter hittar man redan under 1400-1500 talets i det europeiska renässanshoven.
Ludvig XIV grundande en statlig dansakademi 1661 som räknas som en början till en verklig formalisering av baletten. Detta är också anledningen till att balettens språk är franska.Klassisk balett har ändå en självskriven plats i dansundervisning för att träna hållning, styrka, vighet som dansaren har nytta av även i andra sceniska dansformer, såsom jazzdans,modern dans.

Olika typer av balett:
Klassisk balett
Narrativ balett
Romantisk balett

Narrativ Balett är en är en balett som har en tydlig och angelägen handling precis som om man berättar en historia. Några exempel på narrativ balett är Svansjön,Nötknäpparen,Giselle

Romantisk Balett inföll under 1800-talets första hälft och motsvarar i princip romantiken inom konst och litteratur.
Den romantiska balettens tematik rör sig kring människans förhållande till naturen,samhället och de övernaturliga.
Den romantiska baletten koreograferades vanligtvis i två akter.
 Den första akten äger rum i dagsljus, medan den andra utspelar sig nattetid i det övernaturligas domän; baletten slutar i tragedi.
Med den romantiska baletten kom de manliga dansarna i bakgrunden, och ballerinan fick en alltmer framträdande roll. En av de mest berömda ballerinorna var italienskan Marie Taglioni som kom att bli urtypen för den romantiska erans ballerinaideal. Ballerinans scenkostym var den vita romantiska tutun, en klockformad kjol med flera lager tunn tyll, med tutun bars ett vitt liv.
Några exempel på Romantisk balett, La esmeralda,Giselle och Sylfiden.

Där har ni vackans första information och bakgrund till Baletten, är det något ni tycker jag glömt säg gärna till är som sagt ingen expert inom baletten men det är många stilar kvar på denna resa.
/ Elin

Ett klipp på romantisk balett


Klassisk balett

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0