Veckans Dans - Vals

Hej allihopa!
Här kommer veckans dans och för er som missat så hittar ni resten av danserna så hittar ni dessa i kategorin Veckans dans. Veckans dans blir alltså Vals eftersom jag tycker denna är extremt vacker. Har ni något att tilägga får ni gärna lämna kommentarer osv.

Kort om Valsens historia:

Man vet inte säkert var valsen kommer ifrån, man antar att den kommer från området kring sydtyskland/Österrike. 

Dansen uppkom runt 1789 och infördes i Paris år 1808.

Att just Paris är så viktigt för valsens historia beror på att det var det franska hovet som ansågs vara finast på den tiden. De var där de nya trenderna sattes och många länder ville efterlikna fransmännen. Just därför spred sig valsen snabbt genom Europa så snart den fått fäste i Frankrike, och överallt blev den mycket populär. Valsens "genombrott" beredde väg för andra runddanser (polka, schottis, m.fl.)

De danser som tidigare hade regerat var menuett, gavott och polonäs. Fransmännen hade förfinat dem så mycket att det var omöjligt för en "vanlig " människa att lära sig dem. De bestod av många turer och invecklade steg som tog evigheter att lära in. Det fanns över 100 olika menuetter och ville man visa att man "var något" måste man kunna minst trettio. Det betydde att det bara var överklassen med sin obegränsade fritid som hade tid att lära sig dem. Stilen på dansen var mycket speciell, den framfördes i långsamt tempo, rörelserna var sirliga och kroppshållningen var uppsträckt och förnämlig.

Ännu större betydelse för valsen hade borgarna, det tredje ståndet. Under den här perioden blev de mer framstående i samhället de fick mer inflytande, vilket ledde till den franska revolutionen. När revolutionen var över hade samhället förändrats på många sätt.

Borgarna förde med sig det demokratiska tankesättet. De tyckte att dans skulle vara ett nöje för alla och relativt lätt att lära sig och de nöjde sig inte heller med det sävliga tempot. Den nya stilperioden var empir, den kännetecknas främst av kvinnornas löst sittande klänningar som bara fästes ihop under brösten och gav fri rörelsevidd, de opraktiska perukerna var också kasserade. Modet tillät alltså yvigare rörelser och snabbt tempo.

Runddanserna motsvarade folkets krav och det var valsen som beredde vägen för dem. En av huvudorsakerna till att just valsen blev så omtyckt var den vackra musiken som komponerades till den. Far och son Johan Strauss komponerade alla sina berömda wienervalser under den här tiden. Dans i allmänhet fick en helt ny karaktär. Snobberiet försvann och dansen blev uttryck för kärlek och livsglädje.


Vals är en särdeles populär pardans, som dansas till musik i tretakt. På baler och bröllop inleds dansen oftast med en vals, men valsen dansas även inom så vitt skilda sammanhang som folkdans, tiodans och argentinsk tango.
I Sverige blev valsen allmänt förekommande från mitten av 1800-talet. Det finns ett stort antal sätt att dansa vals. Typiskt är att ettan i takten betonas på något sätt, till exempel genom ett längre steg och att takterna hänger ihop minst två och två. Eftersom vals går i tretakt måste man i de vanligaste valstyperna använda sex steg innan man kan använda exakt samma steg igen och då har musiken spelat två takter. Det är vanligt att musiken utgörs av fraser om 16 takter.

De enklaste varianterna på vals är lätta att lära sig vilket säkert bidrog till att dansen blev populär.
Några vanliga typer är:

Springvalser där man tar mycket korta studsande steg på fotens främre del på varje taktdel. Man svänger inte runt något bestämt antal varv. Många spelmansvalser från 1800-talet med många åttondelar i musik har dansat som springvals. Det går att dansa springvals på ett väldigt litet dansgolv.


Valser där man snurrar runt ett varv på två takter med två steg per takt till exempelvis stigvals. Stigvals motsols blir nästan samma steg som bakmes(bakmes dansas ofta till polskor från Västerdalarna)

Valser
med där man snurrar runt ett varv på två takter med rotation med eller motsols med tre steg per takt. Man kan ta tre steg per takt på flera olika sätt, till exempel:

  1. Kavaljeren dansar höger, vänster, höger och samlar; vänster, höger, vänster och samlar. Damen gör samma sak spegelvänt, det vill säga börjar med vänster. Denna svårare form ser mycket elegant ut och passar till såväl Wienervals som långsamma spelmansvalser från 1800-talet som spelats på fiol och dragspel. Musiken går vanligen i ett inte alltför hastigt tempo.
  2. Samma som punkt 1 men steget på tredje taktslaget är reducerat till en lätt lyftning och vridning genom att man redan på andra taktslaget ställde fötterna bredvid varandra. Skillnaden mot punkt 1 blir att man inte förflyttar sig så fort i dansriktningen
  3. Kavaljeren dansar höger, samlar vänster till höger fot, höger; vänster, samlar höger till vänster fot, vänster. Damen gör samma sak spegelvänt. Egentligen är detta vals med polkasteg. Resultatet blir att paret rör sig mycket i sidled och att man kanske inte kommer runt ett helt varv på två takter. Ofta är detta denna enklare variant av vals det som folk lär sig först.

Några udda varinater på valser är hoppvals som dansas med valssteg till polkamusik och trampvals som är en variant på springvals.


Några olika typer av Vals:


 
 



 Sådär jag hoppas ni tycker om det jag hittat än så länge, hittar jag något under veckans slänger jag in det. Nu ska jag titta på film med min älskling som faktiskt HAR TAGIT STUDENTEN, FY FAN VA HAN ÄR BRA!!
Skriver mer imorgon puss / Elin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0